Turisme
Turisme
Natur
Natur
Beboelse
Beboelse
Klimaforandringer
Klimaforandringer
Kultur
Kultur
Befolkning
Befolkning
Erhverv
Erhverv
Hverdag & fest
Hverdag & fest
Råstoffer
Råstoffer
Transport
Transport
Religion
Religion
Sundhed
Sundhed
Rigsfællesskab
Rigsfællesskab

Hverdag & fest Hverdag & fest

Året rundt holder grønlænderne nogle forskellige fejringer. Nogle af festerne minder meget om dem vi holder i Danmark. Andre er helt særlige for Grønland.

En af de allerstørste fester i Grønland er Nationaldagen den 21. juni. Datoen er valgt fordi det er årets længste dag – en dag som grønlænderne har fejret i hundredvis af år. Samtidig er det den dag hvor Grønland fik selvstyre i 2009.

Julen i Grønland er en højtidelig tid på året. Mange grønlændere gør ekstra meget ud af at pynte op, og i vinduet hænger de lysende stjerner der lyser op i vintermørket. I Grønland varer julen helt frem til Helligtrekongersaften den 6. januar. Denne aften står i uhyggens tegn når børn og voksne klæder sig ud som de uhyggelige væsener mitaartut og går fra hus til hus.

 

 

Man fejrer selvfølgelig barnedåb, fødselsdage, konfirmationer og bryllupper – ligesom vi gør i Danmark. Men i Grønland sker det for det meste med en kaffemik. Det er en slags åbent hus hvor alle der har lyst, kan komme og få kaffe, kage og nogle gange også mad.

Det er også skik og brug at fejre barnets halve års fødselsdag, den første skoledag og barnets første fangst – for eksempel en sæl eller et rensdyr – med en kaffemik.

Emner
Hverdag & fest